"En puhu noista ajoista paljoakaan. En ole ikinä puhunut. Tiedä häntä miksi - olin sentään sirkustöissä melkein seitsemän vuotta, ja jollei siitä löydy jutun juurta niin ei sitten mistään. Tai tiedänhän minä syyn: En luottanut itseeni. Pelkäsin puhuvani sivu suuni. Tiedän miten tärkeää oli säilyttää salaisuus, ja sen minä säilytin - kunnes kuolema kävi ja sen jälkeenkin. En seitsemäänkymmeneen vuoteen hiiskahtanut siitä kenellekään."

"Yhdeksänkymmenvuotias Jacob Jankowski inhoaa omaa raihnaisuuttaan ja elämäänsä vanhainkodissa. Päivät lipuvat ohitse, kunnes lähistölle saapuu kiertävä sirkus. Menneisyyden muistot valtaavat Jacobin mielen...

Jacob on nuori eläinlääketieteen opiskelija, kun hänen vanhempansa kuolevat tapaturmaisesti. 1930-luvun Amerikassa on suuri lama. Sattumalta Jacob päätyy kiertävän sirkusseurueen junaan. Siitä alkaa hänen uusi elämänsä, johon kuuluu loistetta ja tuskaa, rakkautta ja intohimoa. Sirkus on lumoava mutta armottoman hierarkinen paikka, johon ei ole helppo sopeutua. Pikkuhiljaa Jacob kotiutuu ja rakastuu sirkuksen tähtiesiintyjään Marlenaan. Kaunis Marlena on kuitenkin naimisissa äkkipikaisen eläintenkesyttäjän Augustin kanssa. Vähitellen kolmikon välille syntyy vahva side, kun he yrittävät saada sirkuksen uuden vetonaulan, temppuilevan Rosie-norsun esiintymään."

"Tämä mieleenpainuva ja hauska tarina ystävyydestä, vanhuudesta ja kiehtovista ihmiskohtaloista hullaannutti ilmestyttyään amerikkalaiset kirjakauppiaat. Gruen sukeltaa sirkuksen ihmeelliseen maailmaan tavalla, joka saa lukijan ahmimaan lisää. Romaanin lopussa kirjailija kertoo kirjan syntyvaiheista."

Upea kirja! Hieno tarina, kerronta on sujuvaa, ytimekästä ja Jacobin nykyhetken tunnelmat vanhainkodissa kuitenkin humoristisiakin. Onko se sitten mustaa huumoria vai ironiaa, en tiedä. "Junasirkus" lama-ajan amerikassa on tutustumisen arvoinen, vaikkakin sen maailma on julma ja säälimätön. Tästä kirjasta tulee jollain lailla mieleen viime vuonna lukemani Markus Zusakin "Kirjavaras". Tarinat erilaisia, mutta tyyli piti koukussa.

1251022211_img-d41d8cd98f00b204e9800998e